Ο Δόκτωρ Freud έχει μια ιδιαίτερη αγάπη στις ετυμολογίες. Εκεί θεωρεί πως κρύβεται η ουσία των πραγμάτων, στους ήχους που κάναμε λέξεις για να τα περιγράψουμε. Έτσι λέει εξηγείται που το «μαμά» για παράδειγμα είναι το ίδιο σε όλον τον κόσμο και ακούγεται σχεδόν το ίδιο σε όλες τις γλώσσες, ακόμη και σε αυτές πολιτισμών που δεν «συναντήθηκαν» ποτέ, διότι είναι έννοια τόσο αρχέγονη και θεμελιώδης που ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να την εκφράζει με έναν-κοινό-τρόπο.

Παράδειγμα το «μαμά», δε θα μείνουμε εκεί..too risky για θέμα σε σελίδα Freud. Μιας και ο Θείος Ζίγκι όμως αγαπάει τις λέξεις, έλα να δούμε ομορφιές και ασχήμιες. Πράγματα δηλαδή με καλή μορφή (ευ-μορφα) και πράγματα με ..ακανόνιστο ή καθόλου σχήμα (α-σχημα)

Ή, καλύτερα, άσε τα άσχημα, δεν υπάρχει λόγος καλοκαιριάτικα, κάνε focus στη bellezza. Σε αυτή που είναι μεγάλη..grande, ακριβώς γιατί δε μετριέται με το μέγεθος. Μείνε στις θερινές νύχτες, στα καλοραμμένα ρούχα, στις βόλτες με φίλους. Μείνε σε παρέες ποτισμένες από ποτά  και cocktails φτιαγμένα με αγάπη, στην απρόσκοπτη θέα στον ουρανό, στις συζητήσεις χωρίς σκοπό αλλά με νόημα. Στη μορφή των πραγμάτων, στο σχήμα τους που όσο κι αν είναι θέμα γεωμετρίας, πιο πολύ έχει να κάνει με το πώς νιώθεις για αυτά, και αν δε συμφωνείς θυμήσου τότε που αυτός-ή που ερωτεύτηκες ήταν το ωραιότερο πλάσμα του κόσμου (βασανίσου!)

Έχε εμπιστοσύνη στις αισθήσεις σου, είναι η μοναδική αξιόπιστη γέφυρα με τον έξω κόσμο. Μείνε στο feeling,στην αύρα των ανθρώπων, στη μυρωδιά των φαγητών, στις σωστές νότες από τις σωστές φωνές, στα αστέρια. Χαμογέλα όταν -ακούσια ή όχι- ανακαλύπτεις πράγματα που μπορούν ακόμη να κάνουν την τρίχα σου να σηκώνεται και χαμογέλα πιο πολύ όταν έχεις πράγματα (ή σκέψεις) να σε ηρεμούν και να σε βάζουν για ύπνο σαν 5χρονο. Μείνε στη στιγμή, γέμισε τις τσέπες με στιγμές. Αν δε χωράνε πέταξε από μέσα τα χρήματα, τα χρειάζεσαι λιγότερο, γιατί με τις στιγμές και με τους φίλους είναι που περπατάμε ως το τέλος, τα υπόλοιπα αχρηστεύονται  στην πορεία. Ντύσου όμορφα, χαμογέλα στον καθρέφτη, κέρασε τον εαυτό σου ένα παγωτό. Μείνε στα μικρά και τα σημαντικά, κλείσε το μάτι στις λεπτομέρειες, γέλα με την μεγάλη εικόνα.

 Διάλεξε πλευρά και μείνε σε αυτή..και αν θες να ακούσεις  τον Δόκτωρα, μείνε στην πλευρά αυτών που ονειρεύονται. Που βλέπουν καμηλοπαρδάλεις στα στενά(της Ρώμης ή της Κατερίνης) και φλαμίνγκο στις βεράντες (της Ρώμης ή της Κατερίνης), που φοράνε λευκά λινά παντελόνια και βηματίζουν με τα χέρια στις τσέπες σαν να μην είχανε προβλήματα, γιατί δεν έχουν. Γιατί όλα τα προβλήματα καταλήγουν στον χρόνο και όλα τελικά καταλύονται από αυτόν. Οπότε, μείνε στο χρόνο σου. Ξόδεψέ τον με αγάπη, κάνε πολλά ή μην κάνεις τίποτα, μοιράσου τον με όσους και όσα έχουν σημασία. Απόλαυσέ τον, μην του δίνεις πάτημα να πει πως δεν τον εκμεταλλεύτηκες , δεν είσαι απ’αυτούς!

Είναι καλοκαίρι. Μείνε στην όμορφη πλευρά της πόλης.-

 

*ο Dr.Freud νιώθει την υποχρέωση να ευχαριστήσει από καρδιάς τον κ.Paolo Sorrentino για την έμπνευση.